Uncategorized

Börja spela Heavy Metal

Att hålla på med musik är något av de allra roligaste man kan göra. Visst, att lyssna på musik i all ära, men att själv kunna traktera ett instrument lyfter upplevelsen till helt nya nivåer. Det instrument du väljer baseras förstås på ditt eget tycke och smak, men frågan är vilken genre som det ska satsas på. En av de mest tekniskt utmanande musikgenrer att ge sig på som musiker är heavy metal, oavsett vilket instrument du spelar. Det här är en musikstil med mycket energi och där det underlättar om du har en känsla för att kunna spela både snabbt och “tungt”. Samtidigt är det musik som är enormt adrenalinhöjande, inte bara under en konsert utan också i replokalen.

För att komma igång med spelandet bör du som sagt kunna spela ett instrument först och främst. Så tidigt som möjligt är det dock viktigt att börja spela tillsammans med andra, eftersom detta är oerhört utvecklande. Det är dessutom aldrig för sent att lära sig spela! När du som gitarrist lärt dig de första rockackorden, eller när trummisen fixar att spela de första grundläggande rytmerna – ja, då är det dags att köra igång. Många rockmusiker är självlärda och faktum är att du lär dig mycket i början på att “lyssna och lära”, det vill säga spela till låtar du spelar upp därhemma. Det finns också många användbara kurser på nätet, bland annat på YouTube, där du kan få tips och lära dig grunderna på olika instrument. Lärorikt och inspirerande är också att se andra musiker och band spela.

Det är inte många som har möjlighet att ordna en replokal i det privata hemmet, utan här är det bäst att höra av sig till ett studieförbund i kommunen och undersöka möjligheterna. Ibland händer det dessvärre att den här typen av verksamhet får stänga igen. Studieförbunden går det ibland att träffa på mässor (ibland besöker de också skolorna och informerar om verksamheten). Kanske har du någon gång sett dem stå och dela ut godis med tryck som reklam! På många håll erbjuds replokaler åt band, där du terminsvis betalar en avgift. Ibland ingår också handledning och grundkurser i respektive instrument. I vissa fall, om nyfikenheten finns att “smyga igång” spelandet och prova på det, kanske det kan gå att få låna skolans musiksal en stund.

Hur hittar du då musiker att lira heavy metal tillsammans med? Ibland sker detta naturligt genom kontakter. Det kan handla om klasskompisar, eller bekanta till bekanta som letar efter ett band att spela med. Klassikern att klistra upp en lapp om “band sökes” på stan eller skolan kan fungera utmärkt, men det finns också elektroniska varianter i form av musikerforum på nätet. Var inte rädd för att spela tillsammans med folk du inte känner, det är bara nyttigt och berikande. Vem vet vad dina nya kontakter kan leda till. Kanske kan du dessutom, om du är kille, leva upp till de myter som finns om killar i band!