Uncategorized

Type O Negative

Goth och metalbandet Type O Negative var under sin storhetstid ett av världens mest populära metalband. Bandet bestod av medlemmarna Peter Steele på sång och bas, Josh Silver på keyboard, Kenny Hickey på gitarr och Johnny Kelly på trummor.

Spelar du i ett metalband som drivs som ett företag? Oddsen för det är nog ganska små, desto större chans är det att du driver, eller är med och driver någon annan typ av verksamhet. Telness är en svensk mobiloperatör som äger distinktionen att vara Sveriges första sådana som riktat in sig helt på företagsmarknaden. I och med det är de unika i att kunna erbjuda mobilabonnemang helt anpassade för företag, exempelvis med möjligheten att välja tillvalstjänster som telefonväxel. Klicka på följande länk: mobilabonnemang företag för att se vad de kan göra för ditt företag.

Rötterna i Brooklyn

Type O Negative grundades i Brooklyn i New York 1989. Skivdebuterade gjorde de 1991 med album som bar den musikaliskt passande titeln ’Slow Deep and Hard’. Musiken bestod av en blandning av stonerrocks-liknande Black Sabbath-riff, hardcore och industrimusik med gotiska inslag. Låtarna var ofta långa och teatraliska. Det sistnämnda skulle dock komma att falla bort mer och mer med tiden. Låtarna blev tightare och mer kommersiella. Under sina mest lyckade år genomförde bandet ett gediget kreativt arbete som skulle mynna ut i bandets största framgångar.

Den första stora succén sett till försäljningssiffror skulle komma med bandets tredje album ’Bloody Kisses’ från 1993. Det var bandets första album som skulle sälja platina. Bandet blev också i och med deras skivbolags första band som nådde den nivån av framgång.

Det var också mitten av 90-talet som var de år då bandet nådde sin kommersiella höjdpunkt. När de var som mest populära spelades deras musikvideos flitigt på musikkanaler som MTV och VH1.

Från 1999 och framåt började bandets skivor sälja i mindre upplagor, de var dock fortfarande en väldigt populär konsertakt. Fjärde albumet ’World Coming Down’ var ett dystrare album än bandets tidigare släpp (och då var de inga muntergökar innan heller). Den mer sorgesamma musiken var en konsekvens av att ett antal dödsfall i Peter Steeles familj. World Coming Down nådde till 39:e plats på Billboard-listan.

Slutet

Bandets sista album skulle bli ’Dead Again’ från 2009. Noterbart med det var att det var det av bandets album som debuterade högst på listorna med en 27:e plats på försäljningslistorna (även om det var långt ifrån deras bäst säljande album). Peter Steele dog av hjärtsvikt vid 48 års ålder den 14 april 2010. Efter det beslutade de andra medlemmarna att lägga ned bandet. Det var nog rätt beslut. Det är svårt att tänka sig Type O Negative utan Steeles karaktäristiska djupa stämma vid mikrofonen.