Uncategorized

Sweden Rock Festival

I början av juli arrangeras Sweden Rock Festival som är hårdrocksfestival som är internationellt känd. Genom åren har den vid två tillfällen varit Sveriges största musikfestival. Det inträffade år 2008 och år 2013.

Sweden Rock Festival arrangeras under tre till fyra dagar i Norje, ett litet samhälle utanför Sölvesborg i Blekinge. Det är en festival som lockar publik i alla åldrar, vuxna och pensionärer likaväl som barn och ungdomar. Festivalområdet har en kapacitet på över 30 000 besökare. Det är en populär festival som ofta blir utsåld. Biljetter till festivalen är en utmärkt Julklapp till pojkvän eller till din flickvän. Eller varför inte till din pappa? Alla som gillar rock hittar garanterat något band som de kommer att digga loss till på festivalen.

Festivalens historia

Festivalens grundare är Ingolf Persson. Han arrangerade en festival första gången år 1981. Den arrangerades i Olofströms ishall och på scenen fanns bland annat det finska bandet Hurriganes. Han utvecklade sedan konceptet till en endagsfestival som han kallade för Rock & Bluesfestivalen. Festivalen arrangerades vid två tillfällen, år 1985 och år 1986 på Lyktan i Vilshult. Det som ledde till dagens festival är Sommarfestivalen som Ingolf arrangerade i Olofström den 6 juni 1992. Då spelade bland annat Wishbone Ash och Nazareth. Följande år flyttade festivalen till Karlshamn och arrangerades över två dagar. År 1995 bytte festivalen namn till Karlshamn Rock Festival och 1999 till dagens namn Sweden Rock Festival. Första året som festivalen hölls i Norje var år 1998.

I och med att festivalen bytte namn så började den också att rikta in sig lite mer mot en hårdare musik. Festivalen har dock fortsatt att ha en stor bredd på artisterna och det är förmodligen orsaken till att den är så populär. Här finns akter från riktigt mörk black metal till heavy metal, AOR och blues.

Ett urval av banden

Genom åren är det många kända band som har stått på festivalens scen. Aerosmith, Black Sabbath, Europe, Def Leppard, Deep Purple, Thin Lizzy, Ozzy Osbourne, Volbeat, Whitesnake, Yngwie Malmsteen, Lynyrd Skynyrd, Mötley Crüe, Motörhead, Disturbed, Hammerfall, Kiss, Judas Priest och Iron Maiden för att bara nämna några.

Sweden Rock Festival år 2020

I sommar arrangeras festivalen den 3-6 juni. Totalt kommer det att vara 90 akter som spelar på sommarens festival. Några av de band som hittills är bekräftade är: In Flames, Kvelertak, Social Distortion och Clawfinger. Klara är också Volbeat och Night wish som varit enormt efterfrågade av publiken. Sommarens största bokning är det återförenade Guns N’ Roses. De kommer endast att göra tre spelningar på festivaler i Europa i sommar, varav en alltså är i Sverige. Guns N’ Roses är ett av de största rockbanden i historien och sedan de återförenades år 2016 har de spelat på utsålda jättearenor världen över.