Rock

AC/DC – australiensk heavy metal

Även som Storbritannien ofta framhålls som vaggan för hårdrockens födelse, och majoriteten av de band som numera anses vara ikoner i genren (som Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple) kommer från Storbritannien, finns det en grupp heavy metal-pionjärer som har sitt ursprung på en betydligt sydligare kontinent: Australien. Det handlar så klart om AC/DC.

AC/DC bildades år 1973 i Sydney av två bröder vars namn numera är välkända i hela världen: Angus och Malcolm Young. Det fanns ytterligare två Young-bröder, George och Alex, som också de bildade rockband, men inget av dem blev lika framgångsrikt som AC/DC. Angus och Malcolm var de två yngre bröderna i familjen, vilket betydde att deras bröder började sin musikaliska karriär före dem. När de yngre bröderna bestämde sig för att bilda ett band rekryterade de därför en basist, en sångare och en trummis till gruppen utanför familjen. Dessa var Larry Van Kriedt, Dave Evans och Colin Burgess. Evans fick dock snart lämna bandet, dels på grund av att han inte kom överens med bandets manager, dels för att gruppen kände att han var för mycket glamrock.

En stor del av gruppens framgångar måste tillerkännas brödernas syster, Margaret Young. Det var till exempel hon som gav dem idén till bandets namn, efter att hon sett det på sin symaskin. AC/DC står ju för ”alternating current/direct current”, och syftar alltså på elektricitet. Bröderna tyckte att namnet passade gruppens energiska och råa musik. Det var också Margaret som kom på idén med Angus scenkläder; han har ju blivit känd för att alltid bära skoldräkt på scen. Innan Margaret kom med sitt förslag hade han provat en rad andra dräkter, som en gorilladräkt, Zorro, Spindelmannen och en parodi på Stålmannen – som alla tycks konstiga nu när skoldräkten har blivit så ikonisk.

AC/DC:s debutalbum, High Voltage, släpptes i oktober 1974 – dock endast i Australien. Även deras nästa album, T.N.T., kom bara ut i Australien och Nya Zeeland, även om detta album i efterhand har blivit ett av deras mest välkända. De uppträdde vid det laget regelbundet på musikshowen Countdown på ABC, och var ett av de mest populära banden i Australien.

Deras internationella genombrott kom efter att de skrivit skivkontrakt med Atlantic Records. Detta medförde att de åkte på turné i Europa, bland annat i Storbritannien, och agerade förband åt etablerade rockband som Black Sabbath, Aerosmith, Kiss, Styx och Blue Öyster Cult. De var också huvudakt i en egen turné tillsammans med Cheap Trick. År 1976, samma år som de skrev kontraktet, kom deras första internationella album. Det fick samma titel som debutalbumet, eftersom några av låtarna från deras två första album även fanns med på detta. Albumet såldes i tre miljoner exemplar, och efter detta fortsatte AC/DC bara att klättra mot toppen.

Om du själv håller på att starta ett rockband, med förhoppningen om att det ska bli lika framgångsrikt som AC/DC, krävs en del investeringar initialt. Gruppen behöver till exempel en lokal att repetera i, förstärkare och mikrofoner (om detta inte redan finns) och eventuellt en minibuss som gruppen kan använda för att åka till spelningar tillsammans. Om du skulle behöva låna pengar för att ha råd med allt detta ska du gå in på freedomfinance.se. Annars är det lätt att man fastnar i ett moment 22; man behöver spela med bandet för att få in pengar, men man behöver pengar för att kunna spela med bandet.