Okategoriserade

Vad skiljer heavy metal från vanlig rock?

 

Att musikstilar skiljer sig åt på olika sätt, det kan nog de allra flesta vara överens om. Men, vad är egentligen skillnaden mellan den “vanliga” rocken och heavy metal? I regel är det så att det ofta inte är så stora skillnader mellan olika musikstilar, utan det räcker med vissa kraftfulla karakteristika ljud för att den stora skillnaden ska göras. Det hela blir lite svävande. Vad är exempelvis skillnaden mellan pop och rock? Går detta att fastställa med säkerhet? Nej, naturligtvis inte. Det är också stora skillnader inom en given genre. Vi människor gillar att kategorisera, eftersom det då är lättare att förhålla sig till något. Det är en trygghetsfaktor att veta vad det är vi ser och hör, det ligger helt enkelt i vår natur.

Hursomhelst, vissa skillnader finns ju självklart mellan rock och hårdrock, eller heavy metal som man också kallar genren i vissa sammanhang. När genren först uppstod var skillnaden mot den vanliga rocken inte så stor, men man kunde definitivt höra en helt annan energi i hårdrocken redan då. Senare, i och med att fler subgenrer kom till, blev skillnaderna större, Dock skulle man kunna hävda att den melodiska hårdrocken inte skiljer sig nämnvärt från den vanliga rocken, medan subgenrer som speed metal och thrash är väsentligt skilda från rock och pop.

Nåväl. Det som gör heavy metal till vad det är, handlar mycket om energin i musiken. Ett tag var det nästan en tävling mellan de olika banden vem som kunde spela snabbast och tyngst. Det handlar otroligt mycket om attityd, lite av “vi mot samhället”. Att skapa sina egna regler och leva en viss livsstil tillsammans med likasinnade. Visuellt, åtminstone under 1980-talet, handlade detta om långt hår och nitar samt en viss typ av boots.

Musikaliskt har energin redan nämnts. Det som får heavy metal att utstråla så mycket energi är förstås de musikinstrument som används, eller rättare sagt hur de används. Precis som i många andra genrer är bas och trummor en viktig del av grundsoundet och i hårdrocken är detta extra viktigt; här ska man få till ett dundrande och ett tempo som karakteriserar genren. Rytmen kompletteras av en kompgitarr som ska skapa en tung ljudvägg, medan sång och en sologitarr ska stå för nyanserna i musiken. Ibland kompletteras ljudbilden också med hjälp av keyboard.