Den hårdare rocken har varit populär ganska länge nu och man kan säga att den uppstod i slutet av 1960-talet, precis vid skiftet mot 70-talet, i och med brittiska band som Deep Purple, Black Sabbath och Uriah Heep. Dock kan man höra dess rötter betydligt tidigare och att tidsbestämma hårdrocken är inte lätt; det beror på vem man frågar. En musikjournalist påstod för några år sedan att hårdrocken fick sin grund redan när tonsättaren Igor Stravinsky skapade sitt verk Våroffer år 1913. Andra hävdar att detta skedde långt senare och kom först när den amerikanske trendsättaren och gitarristen Jimi Hendrix gav distat gitarrljud ett ansikte.
Oavsett vad som är sant i detta, så kan man säga att hårdrocken växte fram lite i taget och den har utvecklats mycket under åren. De tidiga hårdrocksbanden influerade till många nya band, som utvecklade soundet som vidare. Den tidiga varianten av genren kanske man inte skulle kalla hårdrock om låtarna skrevs idag; det låter mest rock och blues över låtarna. Om man dock jämför med annan “vanlig” rock på den här tiden, så är skillnaden ganska stor och det är lätt att förstå varför man gärna ville benämna denna nya musik på ett nytt sätt.
Benämningen heavy metal hördes första gången i Steppenwolf-låten Born to be wild, där termen förekommer i texten. Här syftar termen till högljudda motorcyklar. Senare blev heavy metal ett mer använt begrepp som kom att handla om en lite tyngre variant av den traditionella hårdrocken. Trots detta är det svårt att kategorisera band som antingen hårdrock eller heavy metal; i princip är det samma sak.
1970-talet byggde upp hårdrockssoundet i och med de band som verkade då. Efter mitten av 70-talet dök flera nya band upp på scenen och ersatte i mångt och mycket de klassiska brittiska banden (Deep Purple mfl.) som nämnts tidigare. Från Australien kom AC/DC, från USA kom Kiss och Van Halen, från Tyskland kom Scorpions och i Storbritannien låg Iron Maiden och lurade. Det var först på 80-talet som hårdrocken kom att blomma ordentligt. Nu blev genren riktigt i ropet och banden låg högt på topplistorna med sina skivor. Fler kommersiella låtar började komponeras; bland annat blev hårdrocksballader populärt.
Det skapades en mängd olika subgenrer till hårdrocken under 1980-talet och musiken blev i viss form mer “folklig” i och med att en del band använde en mycket melodiös framtoning. “Melodisk hårdrock” blev ett begrepp och band som Dokken, Winger, Ratt, Europe, Stage Dolls och många flera gjorde musik som tilltalade en bred publik.
Några år in på 90-talet, när Nirvana förstörde hårdrocksscenen genom Grungen, näst intill tvärdog intresset för hårdrock och heavy metal. Dock har musikstilen fått nytt liv på senare år, vilket märks på att många av de gamla banden bildats på nytt och gjort comeback.