Rock

Nidbilden av hårdrockare – vad är sant och vad är falskt?

Hårdrock är en av världens populäraste och mest spridda musikstilar. De musikaliska rötterna finns i blues, rock’n’roll och till och med klassisk musik. Black Sabbath släppte sitt stilbildande album “Black Sabbath” 1970 och sedan dess har hårdrocken spretat ut sig åt alla möjliga och omöjliga håll. Det finns symfonisk metal, folkmetal, power metal, death metal, sleaze metal, doom metal och ett otal andra subgenrer. För ett icke invigt öra kan dessa olika understilar tyckas försvinnande lika, men den enda gemensamma faktorn är faktiskt att alla spelar på distade elgitarrer. Utomstående verkar också ibland tro att hårdrockarna är ett enda sammansvetsat gäng med gemensamma värderingar, åsikter och smak, detta stämmer inte heller. Precis som de som älskar klassisk musik, hiphop och jazz är hårdrockare individer, och hårdrock är ingen ideologiskt driven rörelse som till exempel punken var på 70-talet. Det finns hårdrockare inom alla samhällsklasser, från alla bakgrunder och på hela det politiska spektrumet.

Är hårdrocken sexistisk?

Det är ingen hemlighet att hårdrocken alltid har varit, och är fortfarande idag extremt mansdominerad. Speciellt inom den extrema hårdrocken, death- och black metal syns det försvinnande få kvinnor. Men, strukturen ändrar sig långsamt. Flera stora band har under de senaste åren visat sig på scenen med kvinnliga frontfigurer. Först och störst var Doro och Nightwish, senare Epica och till och med det kända death metal-bandet Arch Enemy. När #MeToo-rörelsen kom igång 2017 reste sig grupper av kvinnor inom nästan alla sammanhang i samhället och skrek ut missnöje över att i vardagen utsättas för sexuella övertramp, övergrepp och härskartekniker. 1 380 kvinnor inom hårdrocksscenen har skrivit på uppropet “Dear Darkness” och berättar om övergrepp och hatiska kommentarer från artister, fans och konsertarrangörer. Betyder detta att hårdrockare i allmänhet är sexister? Nej, inte mer än folk i allmänhet. Alla övergrepp är självklart totalt oacceptabla, men #MeToo har visat att dessa beteenden finns inom alla grupper i samhället. Hårdrockens låttexter har periodvis varit fulla av sexistiskt språkbruk, men det var företrädesvis på 80-talet under glamrockens glansdagar. Idag återfinns de grova sexuella texterna inom andra genrer, framförallt hiphop.

Är hårdrockare högljudda och korkade?

När hårdrockare skildras i media är det ofta män i långt otvättat hår iförda slitna läderjackor, med en ölburk i handen och snus under läppen. Denna bild av hårdrockare stämmer lika lite som bilden av techno-fans som konstant höga på svamp eller fans av klassisk musik som äldre herrar i kravatt och monokel. Dessa individer finns självklart, men de är inte en majoritet i grupppen. En amerikansk studie från 2007 visar att en oproportionerligt hög andel av de mest framgångsrika universitetsstudenterna i USA lyssnar på hårdrock. Detta betyder självklart inte att individuella hårdrockare alltid har högre IQ än de som lyssnar på reggae, utan endast att elaka generaliseringar måste tas med en stor nypa salt. Det finns hårdrockare som är poliser, städare, industriarbetare och fysiker. Det finns hårdrockare vars största passioner i livet är att shoppa soffor, skruva med bilar, måla och åka berg och dalbana. Att skapa sig en bild av vem en människa är baserat på vilken sorts musik de lyssnar på är fel och okunnigt.