Rock

Heavy metal-pionjärerna Deep Purple

Deep Purple, tillsammans med grupperna Led Zeppelin och Black Sabbath, har kallats för ”the unholy trinity of British hard rock and heavy metal in the early to mid-seventies”. Det dessa band har gemensamt är nämligen att de bildades i Storbritannien under sent 1960-tal (faktum är att alla tre banden bildades år 1968) och att de var pionjärer inom hårdrock och heavy metal under den första halvan av 1970-talet. Faktum är att dessa tre band tillsammans formade mycket av det som är typiskt för heavy metal idag.

Deep Purple bildades som sagt år 1968, i Hertford i England. De ursprungliga medlemmarna var Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper och Ian Paice. Något underligt var att mannen vars idé det var att bilda bandet, Chris Curtis, fick lämna det redan innan bandet hunnit starta på grund av hans problem med LSD-missbruk. Hans idé hade varit att starta ett band där musikerna skulle komma och gå, och därför ville han kalla bandet Roundabout (”rondell”). Efter en turné under det namnet föreslog dock Blackmore att man skulle byta namn. Namnet ”Deep Purple” tog Blackmore från sin mormors favoritlåt.

Det var dock bandets andra uppsättning medlemmar som skulle bli den mest kommersiellt framgångsrika, nämligen den som bestod av Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Jon Lord och Ritchie Blackmore. Av dessa är alla utom Blackmore och Lord fortfarande medlemmar i bandet idag. Lord var orgelspelaren i bandet, och han var således en viktig faktor till bandet framgångar. Orgelspelandet, och orgelsolona, blev nämligen något mycket karakteristiskt för Deep Purples musik. Dessutom var Lord med och komponerade en av bandets största hits, ”Smoke On The Water”.

Deep Purple har sålt mer än 100 miljoner album över hela världen, men kanske mer prestigefullt än det i heavy metal-sammanhang är att de har utnämnts till världens mest högljudda band i Guinness Rekordbok för en spelning de gjorde 1972 på Rainbow Theatre i London.

Om du är ett fan av Deep Purple kan du glädjas åt att du fortfarande har en chans att se dem live. Du bör dock passa på, eftersom bandet har sagt att deras nästa turné kan bli den sista. Om du vill visa ditt stöd för Deep Purple när du går på deras konsert kan du beställa t-shirts med tryck hos Medtryck.